Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

2 2020

ПОДІЯ

article image

Industry 4.0 за часів коронавірусу

29.03.2020,04:30

Нагрянувши зі сходу, коронавірус «окуповує» нові й нові країни. Лікарні переповнені, десятки тисяч хворих, тисячі померлих. Міста багатьох країн світу заблоковані, у деяких введено карантин, їх мешканцям рекомендовано залишатися вдома або перейти на віддалену роботу. Потерпає і бізнес, який уже зіткнувся з потужною економічною кризою. Проте він зобов’язаний забезпечити людей харчовими продуктами, напоями, ліками та медикаментами. Які всі, до речі, повинні бути упаковані. У цей тяжкий час у різних країнах приймаються плани як щодо боротьби із цією вірусною загрозою, так і щодо забезпечення функціонування найважливіших для такого становища галузей промисловості. Перед самим виходом цього номера журналу редакція отримала лист від Департаменту комунікації Італійської асоціації пакувального обладнання про кроки, які потрібно зробити, щоб забезпечити безперебійне функціонування пакувального обладнання підприємств асоціації, встановлене на підприємствах Італії та інших країн.

Читати далі

РЕДАКТОР

article image

Циклічні технології в пакуванні – дружні до довкілля

Валерій Кривошей, головний редактор

29.03.2020,04:30

Представники різних верств світового товариства дедалі частіше поглядають навкруги, намагаючись оцінити шкідливий вплив на довкілля результатів промислової й побутової діяльності людини на поки що єдиній у всесвіті планеті, придатній для життя.

Читати далі

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

article image

«Пакувальна індустрія – 2020»: у Брюховичах біля Львова

29.03.2020,00:15

На черговому засіданні оргкомітету з проведення ХІV Науково-практичної конференції «Пакувальна індустрія» було прийнято рішення провести її 24-25 вересня 2020 р. в готельно-ресторанному комплексі «Шпацер» у передмісті Львова Брюховичах.

Читати далі
article image

Хімік, поліграфіст, пакувальник

29.03.2020,16:13

Ми познайомилися – аж страшно подумати! – понад 50 років тому, коли в 1969 р. я почав працювати в галузевому відділі фотополімерів ДержНДІХімфотопроєкту. На той час мій сьогоднішній співрозмовник Валентин Шерстюк вже захистив кандидатську дисертацію та почав свій науковий шлях. Ми пропрацювали разом кілька років у ВНДІХІМПроєкті, куди перейшов згаданий вище відділ фотополімерів.

Читати далі
article image

Вірність традиціям (про хліб та його пакування)

29.03.2020,16:30

Пам’ятаю, як у дитинстві, в 1950-х рр., виконуючи завдання мами, стояв у довжелезних чергах за хлібом. Сприймав це за обов’язок, бо без хліба ніхто не сідав за стіл їсти. А ще любив відірвати край паляниці по дорозі додому: вона була така смачна, що втриматися було неможливо.

Читати далі

РИНОК

article image

Знову про полімери та довкілля (відгуки на лист редакції в журналі № 1 за 2020 р.)

29.03.2020,16:45

У минулому номері журналу «Упаковка» редакція звернулася до всіх зацікавлених сторін із проханням висловити свою думку зприводу полімерної упаковки та одноразових полімерних виробів. Чи легко їх замінити або відмовитися від них? А може, вартоорганізувати їх переробку? Чи готові галузь та торгові мережі до заборони пакетів, обмеження у використанні упаковки,ПЕТФ-пляшок тощо?

Читати далі
article image

Маркетологи інформують...

29.03.2020,17:00

Редакція продовжує інформувати про завершені маркетингові дослідженняпакувальнх ринків. У цьому номері друкуємо звіт Ucima з Італії про станіталійського ринку пакувального обладнання, звіт MaxiQuim Ltda. про упаковкуз гнучких матеріалів у Бразилії та результати досліджень пакувальних ринківсвіту, проведені VDMA та Euromonitor International, які були озвучені в Києві напрезентації наступної виставки Interpack.

Читати далі

МАТЕРІАЛИ

article image

Електропровідні полімери: захист від статики, заміна металів

29.03.2020,17:15

Всі ми коли-небудь відчували на собі, що таке електростатичний розряд, коли доторкалися до металевих предметів, наприклад, до дверної ручки. Однак те, що в деяких випадках безпечне, в інших може стати смертельною загрозою.

Читати далі
article image

Рух від лінійної до циркулярної економіки

О.М. Александров, Dow Europe GmbH, м. Київ

29.03.2020,17:30

Суспільство у своїй життєдіяльності покладається на соціальні, екологічні та економічні вигоди, що спричиняє зростання попиту на споживчу продукцію. Полімерні вироби, у тому числі упаковка, які щодня присутні в нашому житті та які ми сприймаємо як належне, мають низьку вартість.

Читати далі
article image

Біоламінати – чи доступні вони на ринку?

А. Корнацький, Futamura, Польща

29.03.2020,17:45

Для того, щоб розробляти або модернізувати вже наявну упаковку відповідно до правил та норм циклічної (циркулярної) економіки, слід від самого початку зважати на те, як вона буде утилізована, коли після використання стане відходами. Іншими словами, перш ніж розробити упаковку, потрібно знати, в контейнер із яким сміттям можна буде її викинути: з тим, яке переробляють, чи тим, яке компостують.

Читати далі
article image

Картонне паковання в умовах застосування циркулярних технологій

І.І. Регей, д.т.н., Українська академія друкарства, м. Львів

29.03.2020,18:00

«Ода» картонним коробкам. Тепер і в Україні «Так, вам не здалося. Це справді картонна коробка і в неї справді кладуть дитину спати… Сама коробка – не лише одяг, і це не тільки про рівність, а ще про якість життя, упевненість і повагу до материнства…» – таку інформацію з таким порівнянням було озвучено в телевізійному ефірі «ТСН тиждень», і на її основі – на конференції «Пакувальна індустрія» у Брюховичах у 2017 р.

Читати далі

ЕКОЛОГІЯ

article image

Контекст для упаковки (экология в кривом зеркале информации)Контекст для упаковки (экология в кривом зеркале информации)

П.В. Замотаев, д.х.н., «ХГ Консалтинг», г. Киев

29.03.2020,18:15

В последнее время Украина не испытывает недостатка в различных конференциях, круглых столах, форумах, марафонах, фестивалях, хакатонах (форма мозгового штурма неизвестной высоты), сатсангах (собрание людей возле просветленного человека с целью услышать и усвоить истину) и пр., посвященных проблемам экологии и так называемого «устойчивого развития» (sustainability). Бесчисленные общественные организации, ассоциации, «мережі ініціатив», представительства международных организаций от ООН до UNISEF, ЕБРР, некоторые посольства, PR-менеджеры от международных концернов и торговых сетей, любители природы от ДТЭК, депутаты и чиновники организуют их в рамках обсуждения законодательных актов, презентаций стратегий неуклонного развития всего и вся, начертания дорожных карт или просто чтобы потусоваться и понетворкничать, сделать сэлфи в помещении с кожаными креслами, микрофонами, а то и министрами, осваивая бюджетные деньги и гранты.

Читати далі
article image

Харчові продукти, їх втрати та упаковка

В.М. Кривошей, к.х.н., В.В. Халайджі, к.т.н., ІАЦ «Упаковка», м. Київ

29.03.2020,18:30

Кожна людина протягом дня намагається щонайменше тричі (сніданок, обід, вечеря) поїсти. При цьому ми майже не замислюємося про те, що означає для нас харчування. А це ж наше «пальне», бо споживання харчових продуктів забезпечує виконання організмом людини основних життєвих функцій: зростання та розвитку, виконання розумової й фізичної роботи.

Читати далі

ПОЛІГРАФІЯ

article image

Чорнила для струменевого маркування упаковки

В.Б. Репета, д.т.н., В.В. Шибанов, д.х.н., УАД, м. Львів

29.03.2020,18:45

За результатами дослідження аналітичних компаній, струменевий цифровий друк має тенденцію до постійного зростання із прогнозом середньорічного приросту 9,4 % та досягнення у 2026 р. рівня $ 42,1 млрд. Для цифрового друку упаковки цей приріст становить 13,9 % [1, 2]. Якщо ж загалом охопити ринок поліграфії, то його середньорічний приріст у порівнянні з тенденціями в цифровому друці становить лише 0,8–1 %.

Читати далі
article image

Рото, флексо або цифра. Що обирає ринок?

В.М. Кривошей, к.х.н., В.В. Халайджі, к.т.н., ІАЦ «Упаковка», м. Київ

29.03.2020,18:45

Для художнього оформлення дизайну упаковки використовують різні види друку. Кожен з них має свої переваги та недоліки. Щороку вчені, поліграфісти, конструктори та технологи багатьох компаній досліджують і впроваджують нові технологічні рішення в поліграфічні процеси, щоб підвищити їх продуктивність та якість друку, зменшити матеріальні та енергетичні витрати, отримати нові ефекти і тим самим вплинути на вибір споживача.

Читати далі