Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Хто правий, або Де правда про екологію упаковки?

В.М. Кривошей, к.х.н., ІАЦ «Упаковка», м. Київ

02.04.2021

Наш журнал неодноразово торкався проблеми екологічності упаковки з різних пакувальних матеріалів. Навіть більше: нам довелося надати професійне тлумачення такої незвичної для нас назви, як «екоупаковка». Адже останнім часом цей невідомо ким введений термін не повторює тільки ледачий, до того ж не розуміючи його суті. Я особисто в цьому впевнився, коли на питання «Що таке «екоупаковка»?» чув відповіді «Безпечна», «Екологічна» тощо, а ще частіше це питання залишалося без відповіді.

 

Тоді ми визначили, що екологічна упаковка – це упаковка, яка:

  • зберігає продукцію від псування та пошкодження протягом всього терміну її придатності;
  • є безпечною для людини та довкілля протягом всього життєвого циклу – від сировини для виготовлення пакувальних матеріалів до використаної упаковки;
  • повторно використовується, переробляється у вторинні ресурси або утилізується промисловим компостуванням.

 

Чому я знову згадую про цю проблему? Днями прочитав звіт «Європейська упаковка. Переваги – 2020». Це дослідження споживчих переваг, сприйняття та ставлення до упаковки, проведене незалежною компанією Toluna на замовлення Two Sides (про неї пізніше), через опитування 5900 споживачів дев’яти європейських країн. А кількома тижнями раніше прослухав в Інтернеті 30-хвилинний виступ росіянина Дмитра Побєдінського про полімерну упаковку, в якому мова йшла про її екологічність і не тільки.

 

Але ж – про все по порядку.

 

Для ознайомлення з даним матеріалом потрібно передплатити журнал або статтю

ПЕРЕДПЛАТИТИ