Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ІНТЕРВ’Ю ДЛЯ PACKAGING EUROPE

21.03.2022

 

Сьогодні, 21.03.2022 р. президент Клубу пакувальників Вероніка Халайджі та головний редактор журналу «Упаковка» Валерій Кривошей дали інтерв’ю Фіну Слатеру (Fin Slater), редактору журнала Packaging Europe (Великобританія) під заголовком «Українська пакувальна промисловість реагує на вторгнення Росії».

 

Нижче читайте розміщене на сайті Packaging Europe інтерв’ю українською мовою.

 

УКРАЇНСЬКА ПАКУВАЛЬНА ПРОМИСЛОВІСТЬ ВІДПОВІДАЄ НА ВТОРГНЕННЯ РОСІЇ

 

Як українська пакувальна індустрія справляється зі своєю повсякденною діяльністю у час величезних протиріч і що її чекає в майбутньому? Щоб це з’ясувати, ми поспілкувалися з кандидатом технічних наук Веронікою Халайджі, президентом Клубу пакувальників України, та Валерієм Кривошеєм, кандидатом хімічних наук, головним редактором журналу «Упаковка».


Перш за все – як справи у вас та ваших колег? Не могли б ви розповісти нам про свій особистий досвід останніх кількох тижнів?
Валерій Кривошей Якщо відверто, то я вважав, що Росія не буде проводити таку маштабну війну з Україною. Особливо так вероломно напасти. Хоча дома особисті речі мої та родини були наготові.
Коли почули, що Росія напала і почалася війна, постало питання – що робити ? Вирішили, що краще буде якщо продовжимо роботу Клубу закордоном. А 26 лютого ми з родиною вже переїзджали через кордон з Молдовою. Потім була Румунія, Угорщина, Словакія і 1 березня ми заїхали до Польщі. Тут нас зустріли друзі з польської асоціації пакувальників. Допомогли давні звязки. Одразу звязалися з WPO та EPIC, членами яких є Клуб та почали працювати. Сьогодні тримаємо звязки з українськими підприємствами та допомагаємо їм вирішувати їх проблеми.

Вероніка Халайджі В нашій родині ми готувалися до нападу Росії, але до останньої миті сподівалися, що Росі я не нападе. Мій розум не хоче сприймати, що у XXI громадяни сусідньої держави, які називали українців «братнім» народом бомблять пологові та житлові будинки, школи, дитячі садки, беруть у полон та вбивають жінок, дітей, людей похилого віку. Але тепер це наша реальність. І ми маємо бути сильними, щоб захистити нашу батьківщину, відстояти нашу незалежність і перемогти ворога. Наразі члени нашої команди перебувають як в Україні, так і за кордоном. Ми підтримуємо зв’язок та допомагаємо чим можемо і як можемо, щоб наблизити нашу перемогу.

 

Загалом, як на сьогоднішній день війна в Україні вплинула на українську пакувальну індустрію?
Вероніка Халайджі Сьогодні важко оцінити такий вплив. Україна має потужності з виробництва майже всіх сучасних пакувальних матеріалів, різних видів упаковки та пакувального обладнання. Але підприємства, які знаходяться в містах де проходять військові дії, зупинені, не працюють, а деякі з них пошкоджені або зовсім зруйновані. Це стосується східних, південних та північних регіонів (Одеський, Херсонський, Харківський, Сумський, Луганський та Донецький регіони), а також регіону навколо Києва. Там розташовані виробництва картону та гофрокартону, упаковки з цих матеріалів, упаковки з різних полімерів, скла та алюмінію, виробництва пакувального обладнання. В інших регіонах підприємства намагаються працювати. Але не вистачає сировини. Декому довелося зменшити потужності через те, що їх працівники пішли до війська або лав тероборони. Сьогодні українські пакувальники перш за все потребують сировину – первинну целлюлозу, макулатуру, поліолефінові полімери (поліетилен та поліпропілен) та поліетилентерефталат.

 

Забігаючи наперед, які ващі очікування стосовно впливу війни на галузь у майбутньому?
Валерій Кривошей Безумовно вплине. І цей вплив залежить від багатьох факторів. По-перше, це тривалість військових дій. Маємо надію, що наші воїни захистять нашу українську землю, бо ми обов’язково переможемо.
По-друге, це рівень зруйнувань на пакувальних підприємствах. Бо ворог сьогодні нищить все підряд, в тому числі і підприємства. До війни в Україні споживання упаковки на душу населення складало 80-85 кг на рік . Це менше ніж в середньому по Європі у 2-2,5 рази. Але більшість харчових продуктів населення купувало в сучасній упаковці. Наприклад тільки пляшок з ПЕТФ для напоїв Україна щорічно виробляла 90-95 тис т. Транспортної тари з гофрокартону 700-750 тис т на рік. Скляних пляшок та банок щорічно 900-950 тис т. Україна виготовляла термозбіжні та стретч плівки, термоформовану упаковку з ПП, жерстяні та алюмінієві банки та ще багато іншої пакувальної продукції. Всі ці підприємства мали сучасні технології та обладнання, як іноземного, так і вітчизняного виробництва для виготовлення пакувальних матеріалів, упаковки та фасування різноманітної продукції. А сьогодні деякі з них пошкоджені або зовсім зруйновані. Після війни все це потрібно перевірити, проаналізувати, зробити експертну оцінку кожного підприємства. Ми зараз розробляємо таку програму, яка включає аналіз стану пакувальної індустрії після війни.

 

Як ви оцінюєте реакцію світової пакувальної індустрії на вторгнення Росії в Україну?
Вероніка Халайджі Ми знаходимося на постійному звязку з колегами з WPO, EPIC та національними асоціаціями багатьох країн світу. Нам телефонують та підтримують колеги з Польщі, Нідерландів, Великобританії, Латвії, Литви, Грузії, Чехії, Італії, Німеччини, Фінляндії, Румунії, Швеції, Іспанії, Туреччини, Лівану, Хорватії, Кенії, Південної Африки, Гани, Чілі, Індії, Бразилії, Австралії, Угорщини, Індонезії. EPIC вже прийняв резолюцію, якою засудив військові дії Росії в Україні та підтримав українських пакувальників . Він також зобовязався підтримувати пакувальні підприємства України та Клуб пакувальників у всіх своїх заходах. WPO також зараз готує резолюцію про своє негативне відношення до військових дій Росії в Україні.
Особлива допомога нам потрібна буде після перемоги у війні, коли ми будемо відбудовувати нашу пакувальну індустрію. Ми маємо надію, що і тоді пакувальники всього світу нададуть нам необхідну допомогу. Потрібно буде створити міжнародний фонд допомоги у відбудові пакувальних підприємств України. Думаємо, що багато компаній підключаться до цієї допомоги, а національні пакувальні асоціації стануть ініціаторами створення такого фонду.

 

Як пакувальна галузь може підтримати своїх українських колег?
Валерій Кривошей По-перше, від імені всіх українських пакувальників ми дякуємо всім, хто підтримав нас в такі скрутні часи. Дякуємо за підтримку, за поради, за конкретну реальну допомогу. Дякуємо Packaging Europe за це інтервью, а також за можливість розповісти на сайті журналу про українські підприємства. Зараз ми готуємо таку інформацію. Ми вже відчули, що ми в нашій біді не одні. Клуб пакувальників України відкритий до будь якого співробітництва з будь-якою асоціацією або компанією, яка хоче допомогти українським пакувальникам. Ми на зв’язку. Ще раз дякуємо.