Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ПОБУДОВА ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ В ПАКУВАЛЬНІЙ ГАЛУЗІ

20.12.2023

Європейська комісія переслідує амбітні цілі, пропонуючи прийняти обов’язковий закон ЄС про упаковку.


Зображення: Unsplash/Christian Lue

 

 

Цього року тема створення економіки замкнутого циклу знову набула значного розголосу. Головним чином це було зумовлено планами Європейської комісії, викладеними наприкінці 2022 року щодо регламенту ЄС про упаковку, який вплине на всю економіку і через це викликав гаряче обговорення. Але асоціації та підприємства пакувальної галузі також просуваються вперед у розбудові економіки замкнутого циклу, реалізуючи власні інноваційні розробки й ідеї. Природно, економіка замкнутого циклу також була головною темою цьогорічного interpack. Велика кількість експонентів на виставці зосередилися на рішеннях для ефективної переробки й використання перероблених матеріалів у виробництві упаковки.

 

Президент interpack і генеральний директор Theegarten-Pactec Маркус Растлер (Markus Rustler) наголосив на важливості більш екологічних пакувальних матеріалів, які можна переробити, але він також бачить проблеми для галузі. «Наприклад, використання перероблених матеріалів є інтригуючою темою. Якби всі виробники в усьому світі обома руками взялися за це, чи було б у нас достатньо перероблених матеріалів? На Заході це може врешті-решт виявитися успішним, тому що в нас добре працюють системи більшої чи меншої переробки пакувального матеріалу. Але якою би похвальною не була ця ідея, як щодо справді великих ринків, таких як Азія, Африка чи Південна Америка? Ці частини світу далекі від циркулярної економіки, в якій матеріали можна переробляти. На мій погляд, знадобляться десятиліття, перш ніж вони досягнуть цього. Але все одно ми повинні почати – чим швидше, тим краще», – сказав Растлер напередодні interpack.

 

Отже, сьогодні стає все актуальнішим виробляти якомога менше не придатних до переробки відходів, щоб зберегти цінні ресурси. У формі Регламенту щодо упаковки та відходів упаковки (PPWR) Європейська комісія планує запровадити обов’язкові вимоги до упаковки та відходів упаковки для всіх матеріалів, розміщених на ринку ЄС. Проводячи це оновлення законодавства, Європейська комісія прагне досягти трьох основних цілей. По-перше, це запобігання утворенню відходів упаковки за рахунок встановлення обмежень на непотрібну упаковку та віддавання переваги рішенням для багаторазового використання. По-друге, впровадження замкнутого циклу переробки, щоб гарантувати, що вся упаковка на ринку ЄС буде придатною для повторного використання або переробки комерційно життєздатним способом до 2030 року. І по-третє, зменшення попиту на первинну сировину шляхом створення функціонуючого ринку вторинної сировини з одночасним збільшенням кількості перероблених полімерів у пакувальних матеріалах шляхом встановлення обов’язкових цілей.

 

Пропозиція була предметом інтенсивних і суперечливих дебатів протягом кількох місяців. Лише в Комітеті Європейського парламенту з навколишнього середовища було внесено близько 3000 поправок. Законодавчий процес розпочався на початку цього року. Невідомо, чи завершиться подальший процес обговорення, в якому Європейська Рада, Парламент і Комісія мають знайти остаточний компроміс, до наступних виборів до Європейського Союзу в червні 2024 року.

 

Серед іншого пропозиція Європейської комісії передбачає скорочення відходів упаковки шляхом заборони непотрібної упаковки та просування рішень для багаторазового використання.

 

Однак не тільки Європейська комісія працює над просуванням циркулярної економіки. Асоціації та підприємства пакувальної промисловості шукають власні шляхи розвитку та розробляють футуристичні рішення. Кілька тижнів тому асоціація європейських виробників пластмас Plastics Europe оприлюднила план дій щодо виробництва полімерів без викопних ресурсів. Імовірно, повністю відмовитися від використання цих матеріалів буде неможливо, але «Дорожня карта заміни полімерів» показує, як до 2050 року 65% викопних ресурсів у виробництві полімерів можна замінити циркулярною сировиною з біомаси, перероблених матеріалів та вловлювання вуглецю.

 

«Дорожня карта заміни полімерів, яку ми розробили разом із Deloitte, показує, як ми можемо зменшити викиди CO₂ у ланцюжку створення вартості полімерів на 28% до 2030 року та перетворити галузь на екологічно чисту економіку замкнутого циклу до 2050 року. За підтримки уряду Німеччини та Європейської комісії, європейські виробники полімерів можуть збільшити частку циклічної сировини у виробництві полімерів до 25% до 2030 року та 65% до 2050 року», – вважає Інгемар Бюлер (Ingemar Bühler), керуючий директор Plastics Europe Germany.

 

4evergreen твердо вірить, що можливість переробки упаковки починається з гарного дизайну, і влітку 2023 року альянс опублікував друге видання своїх рекомендацій Circularity by Design, що містить нові вказівки щодо екологічного дизайну упаковки для напоїв. Від чашок для кави до коробок для соків і молока, дизайнери мають надійне галузеве довідкове джерело, до якого можна звертатися під час прийняття рішень щодо розробки упаковки на основі волокна.

 

Звідки надходить сировина, яка використовується для пакування? Коли і де її переробляли, на що саме переробляли? Пляшки для шампуню, вкладиші для пластівців та інші пакувальні рішення часто мають складну структуру, що складається з різних матеріалів. Щоб підприємства під час процесу створення вартості знали, які це матеріали, їм потрібна прозорість щодо типу, походження та обробки використовуваної сировини. Але наразі не існує стандартизованого запису чи структурованого надання інформації про переробку в процесах виробництва полімерів. Щоб полегшити це надалі, GS1 Germany об’єднала зусилля із зацікавленими сторонами з індустрії полімерів, щоб розробити вказівки щодо циклічного відстеження пластмас для стандартизованого збирання та структурованого обміну даними, пов’язаними з переробкою. Загальна структура даних тепер дозволяє всім залученим партнерам обмінюватися узгодженими даними один з одним і відстежувати шлях кожного полімеру через систему циклів.

 

Джерело: Messe Dusseldorf