Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ПЕРСПЕКТИВИ РИНКУ ПОЛІМЕРІВ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЄВРОПИ В 2024 РОЦІ

12.02.2024

Яким був 2023 рік? Насправді могло бути й гірше. На щастя, ціни на енергоносії нормалізувалися, інфляція почала знижуватися всюди в Європі, і економічний спад також не був значним. Але невизначеність і страх рецесії залишилися. Загальна економічна ситуація повільно покращується, падіння інфляції, ймовірно, супроводжуватиметься зниженням процентних ставок у єврозоні та за її межами. Проте залишається війна, і тепер не лише в Україні, але й на Близькому Сході. Зростає ризик атак на транспортні маршрути та збоїв на маршрутах постачання.


Однак, зосереджуючись лише на європейській економіці, найбільшим викликом 2024 року є те, чи можна повернути європейське промислове виробництво та споживання на шлях зростання. Європейське полімерне виробництво в основному експортоорієнтоване; у 2021 році в Європі було вироблено 57 млн т полімеру та спожито лише 50 млн т. Однак ситуація змінюється, експорт європейських полімерів практично неможливий через відносно високі ціни на енергоносії та сировину. Для порівняння: витрати на хімічне виробництво в Північній Америці майже на 55% нижчі, ніж у Європі. До всього цього додається падіння майже на 6% [1], яке зазнала європейська промисловість 2023 року.

 

У 2024 році очікується надлишок пропозиції, тиск збуту та обережних покупців. Переробники також працюватимуть із меншими запасами полімеру, ніж зазвичай. Вони прагнуть зберігати гнучкість закупівель, уникаючи ризику. На користь цього також говорить той факт, що наприкінці 2023 року виробники полімерів змогли підписати менше контрактів, ніж планували. 2024 рік буде спот-роком. Це означає як нестабільність, так і зміну купівельних звичок клієнтів.

 

Волатильність буде непорівнянною з тією, що спостерігалася у 2021 році, не очікується різкого щомісячного зростання цін на кілька сотень євро. Від цього можна було б відмовитися, лише якщо закрити Ормузьку протоку чи Суецький канал. У цьому випадку варто очікувати значного подорожчання нафти та іншої сировини.

 

Найімовірніший сценарій, справедливий для всіх розглянутих полімерів, полягає в тому, що в 2024 році ціни змінюватимуться відносно короткими ціновими хвилями в 1-3 місяці, у відносно вузькому діапазоні, згідно з наведеною нижче логікою. Коли ціни низькі, як зараз, коли припиняється імпорт, багато європейських виробників також скорочують виробництво, і доступність падає. Це дає можливість європейським виробникам підняти ціни. Однак через слабкий попит зростання цін не може бути надто різким. Більше того, зростання цін одразу компенсується тим фактом, що вищий рівень цін негайно стимулює імпорт та європейське виробництво. Таким чином, повна цінова хвиля від низу до верху не може перевищувати €3-400, але найбільш імовірна хвиля становить €2-300. Тривалість цінової хвилі багато в чому залежить від тривалості морських перевезень і перезапуску європейських заводів. Ймовірно, перша хвиля цін прокотиться ринками з початку лютого до кінця квітня. У цей час очікується період «високих цін», після якого очікується постійний період «низьких цін» між серединою травня й серединою серпня. Осінь може принести відновлення, можливо, більш постійне підвищення рівня цін. На початку січня вже помітні спроби підвищити ціни, і був навіть центральноєвропейський виробник, який уже підняв ціни наприкінці грудня. Успішному січневому підвищенню цін перешкоджають тривалі відпустки, більшість компаній починають виробництво лише на тижні, що починається 8 січня. Однак якщо не в січні, то успішного підвищення цін на 30-50 євро можна очікувати в лютому. Це може збільшити попит і трохи підняти ціни вже в другій половині січня. Рішення про купівлю у 2024 році, ймовірно, перенесуться до середини місяців, коли переробники матимуть чіткіше уявлення про ринкову ситуацію та ціни.

[1] https://www.reuters.com/markets/europe/euro-zone-industry-output-falls-by-more-than-expected-october-2023-12-13/

 

Джерело: Plastech