Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

КОБОТИ В ПАКУВАЛЬНІЙ ІНДУСТРІЇ

02.11.2023

За даними GlobalData, коботи (коллаборативні роботи) прискорюють інновації в упаковці, оскільки до 2030 року продажі промислових роботів досягнуть 45,1 мільярда фунтів стерлінгів.


Зростання цифровізації процесів виробництва продуктів харчування та напоїв дозволило запропонувати нові виробничі можливості з автоматизацією процесів, які раніше було важко автоматизувати.

 

Глобальні продажі промислових роботів, оцінені в 20,7 млрд доларів США у 2022 році, що становить 33% від загального ринку робототехніки, стимулюються цифровізацією виробничих процесів. Ключовою подією оцифрування у виробництві продуктів харчування та напоїв є збільшення використання та можливостей коботів, які призначені для роботи разом з людьми в спільному просторі. На цьому тлі GlobalData, провідна компанія з обробки даних і аналітики, прогнозує, що глобальний ринок промислових роботів зростатиме на 10% у середньому в період між 2022 і 2030 роками та досягне 45,1 млрд доларів у 2030 році.

 

Завдяки штучному інтелекту коботи надзвичайно універсальні в порівнянні з традиційними виробничими роботизованими рішеннями. Одним із прикладів є процес палетування, коли кобот може складати коробки прямо з виробничої лінії на піддон, готовий до переміщення людиною, але з передовою сенсорною технологією для запобігання контакту з будь-ким у виробничому цеху.

 

«Коботи пропонують компаніям більше можливостей і контролю у виробничому процесі з меншим часом простою та меншою залежністю від людського втручання», — сказав Джордж Хіггінс (George Higgins), консультант з питань упаковки споживачів Custom Solutions у GlobalData. «Це веде до підвищення продуктивності та можливості збільшити частку ринку за допомогою інновацій у сфері упаковки, виготовлених на більш ефективних виробничих лініях за нижчої вартості».

 

Інтеграція коботів у виробничі процеси
Коботів інтегрують у виробничі процеси ключових виробників упаковки, таких як пакувальні гіганти Tetra Pak і спеціалісти Sealed Air. Tetra Pak розробляє обладнання для роботи в тандемі з їхніми власними пакувальними системами, що не тільки спрощує інтеграцію коботів у виробничий процес, але й підвищує цінність пакувальних програм, які вони пропонують для харчової промисловості та виробництва напоїв. Ключовою розробкою тут є інтегрована система збору даних Tetra Pak під назвою «Шлюз даних», яку можна модернізувати на старіших машинах, щоб передавати дані в їхню аналітичну платформу контролю та збору даних (SCADA), яка допомагає контролювати та керувати заводськими операціями.

 

Sealed Air працює в партнерстві з японською компанією електроніки OSARO, щоб досліджувати нові виробничі можливості, які пропонують автоматизовані рішення кобот, і цього літа виробник автоматизованого обладнання OMRON встановив один зі своїх коботів в Ice Bakers (датський виробник рослинного морозива). Кобот використовується для підтримки процесу пакування наприкінці лінії, який, як стверджує OMRON, збільшив загальну потужність лінії виробника морозива на 80%, мінімізуючи при цьому потребу в участі людини в процесі.

 

Зростання RaaS і AaaS, які підтримують продажі коботів
Збільшення використання програм робототехніки та штучного інтелекту у виробничому процесі призвело до появи двох нових послуг штучного інтелекту: Robotics-as-a-Service (RaaS), де робототехнічні компанії пропонують клієнтам модель підписки на використання їхніх пристроїв-роботів, і Automation-as-a-Service (AaaS) – коли компанії пропонують своїм клієнтам індивідуальні послуги автоматизації на вимогу для оптимізації операцій виробника.

 

У 2020 році Міністерство фінансів і державного управління Іспанії провело дослідження під назвою «Вплив робототехніки на виробництво: перспектива довгострокового машинного навчання»*. Грунтуючись на вибірці з 4578 компаній з опитування бізнес-стратегії, дослідження показало, що «як малі та середні підприємства (МСП), так і великі фірми виграють від переходу на роботизацію» і «Трансформовані компанії стають більш стійкими до несприятливих фінансових подій».

 

Хіггінс додав: «З увімкненням оцифрування наслідки впровадження більшої кількості коботів у пакувальні виробничі цехи є величезними, оскільки вони пропонують нові методи оптимізації виробничих ліній, збору операційних даних і підвищення рентабельності інвестицій для складських «машин» і роботів. Усе це матиме величезний вплив на клієнтів пакувальних компаній та їхню прибутковість.

 

«Кмітливі пакувальні компанії також мають можливість інвестувати тут, щоб створити повністю інтегроване пакувальне рішення для своїх клієнтів, як це зробила Tetra Pak, і, як наслідок, ми також, ймовірно, побачимо більше активності злиття та поглинання в цьому просторі, наприклад, постачальник пакувального обладнання Bobst, яка придбала 70% акцій Ducker robotics. Компанії, які зможуть підвищити кваліфікацію наявного персоналу, щоб навчитися використовувати програмне забезпечення, яке керує автоматизацією роботів, стануть лідерами в галузі».

 

* Повний англійський переклад дослідження можна знайти на веб-сайті Science Direct.

Джерело: GlobalData