Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ДАНІ, ЯКІ РОБЛЯТЬ СТІЙКІСТЬ ВІДЧУТНОЮ

05.02.2024

Те, що не можна виміряти, не може бути заявленим. Це так просто. Як компанії можуть продемонструвати стійкість свого портфоліо? І як ці дані інтерпретуються?

 

На шляху до сталого розвитку потрібні відповідні партнери. Але виробникам продуктів харчування й напоїв непросто вирішити, з ким співпрацювати та які матеріали включити у свій ланцюжок створення вартості. Таку складну тему, як стійкість, необхідно розглядати з багатьох різних аспектів. Важливо бачити загальну картину для отримання всебічного розуміння, а не залежати від сприйняття. Дані можуть бути відмінною рисою, допомагаючи підтвердити екологічні заяви. Отже, що це за різні види даних і де їх знайти?

 

Існує два підходи, які часто збігаються. Чи має організація підтверджену історію та визначену дорожню карту сталого розвитку? Який екологічний слід продукту або, в нашому випадку, упаковки?

 

Погляд на продукт: оцінка життєвого циклу (LCA)
LCA є цілісним способом оцінки впливу продукту на навколишнє середовище протягом усього його життєвого циклу, від видобутку сировини до утилізації чи переробки. Коротше кажучи, він розповідає всю історію, кількісно визначаючи вплив на довкілля за допомогою порівнянних даних протягом життєвого циклу. LCA є критично важливим інструментом, який використовується компаніями для оптимізації власних процесів для отримання кращих результатів.

 

Для партнерів і клієнтів LCA відіграють вирішальну роль у виборі варіантів у конкретній категорії. Це ключовий аспект, особливо в продуктах харчування та напоях, де вимоги до упаковки, такі як термін придатності та бар’єрні властивості, можуть відрізнятися між категоріями. Під час інтерпретації даних LCA вкрай важливо порівнювати подібне, або, як кажуть, забезпечити порівняння яблук з яблуками.

 

Ключові компоненти LCA
LCA обчислюють чистий вплив, використовуючи кілька точок даних, що приводить до такої формули: чисті результати або вплив = екологічний тягар + кредити. Навантаження на довкілля показає такі негативні наслідки, як зміна клімату та руйнування стратосферного озонового шару, кредити позначають позитивні внески, такі як відновлення матеріалів або енергії, і вони підсумовуються, щоб отримати чистий результат.

 

Погляд на бізнес: звіти та дорожні карти
Звітність про сталий розвиток є хорошою ознакою зобов’язань компанії щодо сталого розвитку. Просте запитання: чи справді про них говориться? Дорожня карта сталого розвитку в ідеалі повинна містити вимірювані цілі з визначеним шляхом і основними етапами. Наприклад, у SIG амбітний шлях до чистого нуля схвалений ініціативою Science Based Targets (SBTi).

 

Звіти про сталий розвиток мають вирішальне значення для оцінки екологічної, соціальної та управлінської ефективності компанії (ESG), оскільки вони дають уявлення про практику сталого розвитку компанії. У зв’язку з тим, що звітність ESG вже є обов’язковою в багатьох країнах, нещодавно прийнята Директива ЄС про корпоративну звітність про сталий розвиток (CSRD) знаменує собою ще один значний крок у просуванні прозорості та підзвітності.

 

Важливі показники
У різноманітних видах звітності про сталий розвиток різноманітні точки даних розповідають всю історію. Загальні екологічні показники охоплюють споживання ресурсів, утворення відходів і викиди парникових газів, ефективність використання матеріалів, рівень переробки тощо. Соціальні показники повідомляють про такі фактори, як різноманітність робочої сили, справедливі трудові практики, права людини.

 

В ідеалі дані мають відображати прогрес і відповідати загальним цілям сталого розвитку компанії. Ключовим тут є вимірний прогрес. І оскільки сталий розвиток — це не самостійна подорож, сьогодні компанії співпрацюють заради більш сталого майбутнього. Візьмемо такі проєкти SIG щодо сталого розвитку та альянси, як ACE і NPP. Можна дізнатися, як у SIG просуваються із зобов’язаннями щодо сталого розвитку або ознайомитися зі звітами SIG про відповідальність та LCA .

 

Джерело: SIG