Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ ПОКРАЩУЄ ПРАВИЛА ПЕРЕРОБКИ УПАКОВКИ

23.11.2023

22 листопада 2023 р. Європейський парламент ухвалив свою позицію на переговорах щодо пропозиції Комісії щодо Регламенту щодо упаковки та відходів упаковки (PPWR). «Це являє собою важливий і довгоочікуваний крок вперед у законодавчому процесі , який наближає нас до завершення тексту, який змінить майбутнє того, як ми пакуємо продукти на наступні десятиліття», — заявляє Гвідо Ауфдемкамп (Guido Aufdemkamp), виконавчий директор Flexible Packaging Europe.

 

«Flexible Packaging Europe» (FPE), яка представляє постачальників гнучкої упаковки для різних матеріалів, вітає вдосконалення кількох пунктів початкової пропозиції Комісії. Наприклад:

 

Чіткіші терміни щодо вимог щодо повторної переробки дозволять галузі належним чином адаптувати дизайн упаковки та розширити інфраструктуру збору та переробки.

 

Звільнення від конкретних цілей повторного використання для основної гнучкої транспортної упаковки, що використовується в прямому контакті з харчовими продуктами, було необхідним для забезпечення безпечного переміщення харчових продуктів по ЄС шляхом зменшення харчових відходів, викидів, уникнення забруднення та можливості повторного використання жорстких контейнерів.

 

Держави-члени також повинні будуть посилити зусилля з роздільного збору упаковки, але, на жаль, держави-члени будуть лише добровільно сортувати відходи, які не збираються окремо, для збору упаковки, придатної для переробки.

 

Частини парламентського тексту PPWR все ще залишаються складними, а саме нова заборона на оцінку здатності до переробки класу D, яка перешкоджає інноваціям і може мати значний вплив на різні формати упаковки. Крім того, відсутність належних захисних положень для уникнення ризиків потенційної відсутності переробленого пластику або негативного впливу на здоров’я людини чи тварин, безпеку постачання харчових продуктів або навколишнє середовище може призвести до перебоїв у постачанні упаковки та упакованих товарів, особливо для їжі. Цей ризик особливо впливає на малі та середні ідприємства.

 

Не менш занепокоєння викликає рішення Європейського парламенту послабити повну гармонізацію PPWR, зокрема, надавши свободу державам-членам ухвалювати більш суворі національні заходи. Для роботи галузі потрібен потужний єдиний ринок і однорідне законодавство в ЄС .

 

Тепер Рада повинна переконатися, що ці питання, що залишилися, належним чином розглянуті під час міжінституційних переговорів.

 

«PPWR означає чудову можливість розширити циклічність і знизити загальний вплив виробництва та споживання упаковки та упакованих товарів на навколишнє середовище за рахунок мінімізації використовуваних ресурсів і підвищення можливості вторинної переробки», — додав Гвідо Ауфдемкамп

 

Джерело: Flexible Packaging