Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

УГОРЩИНА ПРЕДСТАВЛЯЄ НОВИЙ DRS ДЛЯ КОНТЕЙНЕРІВ ДЛЯ НАПОЇВ

11.01.2024

Угорщина запустила нову схему повернення застави (DRS) для одноразових контейнерів для напоїв у співпраці між TOMRA та центральним системним адміністратором MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) – крок, спрямований на оптимізацію процесу повернення використаної упаковки для нових переробників.


За винятком молока та напоїв на основі молока, DRS приймає одноразові алюмінієві банки та скляні або полімерні пляшки для готових до вживання або концентрованих напоїв. Вони мають бути об’ємом від 0,1 до 3 л.

 

Застава в розмірі 50 угорських форинтів, або приблизно 0,13 євро, сплачується споживачами, коли вони купують відповідний напій, і повертається, коли порожня упаковка повертається на переробку. В Угорщині їх можна повернути в роздрібних продуктових магазинах, площа яких перевищує 400 м2, а також у волонтерських пунктах і місцях ручного збирання.

 

Понад 1000 реверсивних торгових автоматів (RVM) встановлено в середніх і великих точках, таких як супермаркети та гіпермаркети по всій Угорщині. Відповідно до TOMRA, протягом цього року буде розгорнуто більше.

 

RVM здатний автоматично ідентифікувати та сортувати ємності з напоями, коли вони надходять у машину; потім він виплачує відповідне відшкодування. Такий процес вважається більш ефективним і безпечним, ніж процеси повернення вручну.

 

Є надія, що новий DRS виконає цілі MOHU щодо зменшення сміття та розвитку економіки замкнутого циклу. TOMRA додає, що система запроваджує розширену відповідальність виробника та має на меті досягти 90% збору полімерних пляшок для напоїв до 2029 року відповідно до Директиви Європейського Союзу про одноразовий пластик.

 

«Ми вітаємо сміливі кроки Угорщини до циклічного майбутнього, а сьогоднішній запуск системи повернення депозитів став віхою в трансформації управління відходами та сприянні переробці», — сказав Давид Бакош, керуючий директор TOMRA Collection в Угорщині. «Ми з нетерпінням чекаємо подальшої співпраці з MOHU, щоб забезпечити активну участь громадськості в системі повернення депозитів і забезпечити зручну мережу пунктів повернення для переробки».

 

«Важливо підкреслити, що для захисту нашого довкілля потрібна співпраця. Кожен несе відповідальність: виробники напоїв, споживачі, роздрібні торговці, що продають напої, і муніципалітети», – сказала Сильвія Сабо, керівник відділу систем відповідальності виробників у MOHU. «Наша робота з TOMRA на даний момент дозволяє нам запустити DRS з добре налагодженою інфраструктурою збору до початку схеми.

 

«Ми з нетерпінням чекаємо можливості забезпечити високоефективну DRS для наших громадян разом із сильною підтримкою наших партнерів».

 

Ця новина з’явилася після того, як Румунія запустила «найбільшу у світі» централізовану DRS, використовуючи готову до інтеграції ІТ-систему Sensoneo , з 80 000 пунктів збору, встановленими по всій країні.

 

TOMRA також інвестує 36 млн євро в нову інфраструктуру для RVM у DRS у Квебеку (Канада), починаючи з цього року.

 

У березні минулого року Нідерланди розширили свій національний DRS, включивши в нього банки для напоїв, виготовлені з алюмінію та сталі.