Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

СЕКТОР ПАПЕРУ ТА КАРТОНУ У 2023 РОЦІ

20.02.2024

Постраждавши від несприятливого макроекономічного контексту, виробництво целюлози та паперу в Європі зазнало спаду у 2023 році. Це було пов’язано з декількома зовнішніми факторами: поганим економічним середовищем, скороченням запасів і все ще високими витратами на енергію, як показано в попередньому дослідженні Cepi.

 

З огляду на середньострокові глобальні економічні тенденції, що впливають на попит на папір і картон та загострюють скорочення запасів, споживання впало на 15,3% у 2023 році, і, у свою чергу, виробництво паперово-картонної промисловості зазнало скорочення другий рік поспіль, зменшившись на 12,8%. Після 2022 року, який позначився захмарними цінами на енергоносії, зниження виробництва у 2023 році продовжує бути помітнішим, ніж це було під час кризи Covid-19 (-4,7% у 2020 році).

 

Ці глобальні тенденції погіршилися через порівняно високі витрати в Європі на виробничі ресурси, особливо на енергію, вартість яких продовжує залишатися невиправдано високою. Це підтверджується тим, що внутрішнє виробництво паперу та картону в Європі скоротилося більше, ніж у багатьох інших регіонах світу, де падіння коливалося від 2 до 10%. Але в контексті глобалізованого низького попиту як імпорт, так і експорт однаково скоротилися, а торговельний баланс європейської целюлозно-паперової промисловості залишається позитивним, оскільки за цим показником це одна з провідних виробничих галузей ЄС.

 

Виробництво пакувального паперу та картону в Європі, які традиційно були рушієм зростання в цьому секторі, також продовжило спадну тенденцію: споживання скоротилося на 12,2% . Цей сегмент постраждав від уповільнення показників роздрібної торгівлі та електронної комерції, які повернулися до рівня пандемії. Це, у свою чергу, вплинуло на споживання паперу для переробки (-7,3%), оскільки паперова упаковка в Європі переважно виготовляється з переробленого матеріалу.

 

Виробництво графічного паперу, до якого входить папір для друку та писання, різко знизився (-27,5%). Це лише частково можна пояснити тривалими тенденціями до збільшення кількості цифрового контенту, оскільки ефект скорочення запасів може спричинити до половини падіння. У цій категорії книжковий підсегмент залишався стійким.

 

Гігієнічний та побутовий папір також виявився набагато стабільнішим, ніж інші сегменти, з обмеженим падінням на -3,7%. Вони все ще отримують вигоду від суспільних тенденцій, сприятливих до товарів гігієни, причому ринки «вдома», включаючи серветки та туалетний папір, працюють краще, ніж ринки «поза домом», на які більше впливає інфляція та мляве приватне споживання.

 

Нарешті, виробництво целюлози в Європі також скоротилося менш стрімко, ніж загальне виробництво паперу, на 7,5%. Зменшення виробництва такої «обробленої деревини», яка є основною сировиною для виробництва паперу та картону, слід пояснити великою кількістю закриття фабрик графічного паперу, які також виробляли целюлозу. Виробництво товарної целюлози зросло на 4,8% у 2023 році, оскільки потужності вийшли на повну швидкість і виграли від високого попиту з боку Китаю.

 

Джерело: Cepi