Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ВИРОБНИКИ ПОЛІМЕРІВ ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ «ДИСКРИМІНАЦІЙНИХ» ПРАВИЛ

25.03.2024

Асоціація Industrievereinigung Kunststoffverpackungen (IK) стверджує, що в тимчасовому Регламенті про упаковку та відходи упаковки (PPWR) залишаються «дискримінаційні за суттю» заходи, і є побоювання, що лазівки, які виникнуть у результаті, посилять торговельні конфлікти та негативні наслідки для довкілля, пише Packaging Europe

 

Комітет постійних представників погодив угоду щодо компромісних поправок до Регламенту про упаковку та відходи упаковки 15 березня. Але асоціація, яка об'єднує виробників полімерної упаковки та плівки по всій Німеччині, не погоджується із «численними необґрунтованими лазівками» в ній.

 

Паперова та картонна упаковка отримала «невиправдані привілеї», коли йдеться про заборони, використання вторинної сировини та зобов'язання щодо багаторазової упаковки, стверджується в документі. Зазначається, що ці заходи можуть збільшити відходи упаковки та викиди CO2, а також знизити рівень переробки – а все це суперечить цілям сталого розвитку ЄС.

 

IK попереджає, що торговельні конфлікти можуть виникнути через зроблене в останню мить «дзеркальне застереження» Регламенту, згідно з яким імпортована полімерна вторинна сировина повинна відповідати тим самим екологічним вимогам, що й та, яка постачається в ЄС для розповсюдження на європейському ринку.

 

«Ми приголомшені тим, що PPWR буде перетворено на антиполімерний регламент, – каже керуючий директор IK д-р Мартін Енгельманн (Martin Engelmann). – Тривале мовчання Комісії щодо змін є неприпустимим.

 

Ми закликаємо Єврокомісію оприлюднити свої занепокоєння, зокрема щодо торговельних бар'єрів. Слід також уточнити, що масове розширення квот багаторазового використання на промислову упаковку до 100% є технічно неможливим у багатьох випадках та екологічно безглуздим і рівносильним забороні багатьох видів упаковки».

 

Щоб запобігти «екологічному введенню в оману», IK стверджує, що всі пакувальні матеріали повинні відповідати однаковим правилам. Під час розгляду компромісу Комісію заохочують розробити «чіткі» та «насамперед юридично закріплені» правила, щоб запобігти «хвилі судових позовів».

 

«Наприклад, упаковка для харчових продуктів із паперу та картону зазвичай не може обійтися без полімерного покриття, оскільки волокна без покриття не можуть утримувати вологу або жир, – додає д-р Ізабель Шмідт (Isabell Schmidt), керуючий директор циркулярної економіки в IK. – Однак у порівнянні з повністю полімерною упаковкою вони значно менше піддаються переробці, а також у середньому важчі на 40%, що негативно впливає на споживання енергії.

 

Той факт, що вони виключені з багатьох нормативних актів, приводить до небажаного розвитку подій на ринку та суперечить принципу рівного ставлення ЄС».

 

IK також наводить «незрозумілий» приклад упаковки з полімерним покриттям із вмістом полімерів менш ніж 5%. Згідно із чинними правилами, така упаковка буде звільнена від квот на використання вторинної сировини та не відповідатиме стандартам великомасштабної переробки.

 

Крім того, в асоціації не згодні з повною забороною на повністю полімерну упаковку в той час, як одноразову упаковку з полімерним покриттям усе ще можна подавати в закладах швидкого харчування.

 

Щоб підтвердити свої погляди, IK посилається на дослідження, пов'язані з ефективністю та впливом певних матеріалів на довкілля, включаючи юридичну оцінку фірми Dentons, яку вона замовила разом з EuPC та Elipso. Результати свідчать про те, що нинішній проєкт Регламенту має «високу ймовірність» дискримінації полімерів, отже, може порушити принцип рівного ставлення ЄС.

 

Індустрія полімерів також не є єдиним сектором, який не погоджується з Регламентом у його нинішньому вигляді. Гравці індустрії повторного використання у відкритому листі звернулися до Європейського парламенту з проханням заборонити одноразову упаковку для споживання на місці, запровадити обов'язкові квоти на повторне використання в усіх галузях промисловості та вжити заходів щодо усунення лазівок у заходах із повторного використання.

 

Джерело: Packaging Europe