Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ КЛЕЇВ

04.03.2024

Міцний і безпечний назавжди, еластичний, термостійкий або знімний без залишку. Клеї спеціально розроблені для широкого спектра застосувань: вже існує понад 250 000 різних клейових складів, і їх кількість постійно зростає. Ці здебільшого невидимі помічники не тільки забезпечують адгезію та склеювання, але також пропонують тепло- та звукоізоляцію, захист від вологи, електропровідність, боротьбу зі шкідниками та інші інноваційні функції. Ceresana вшосте проаналізувала світовий ринок клеїв: наразі щороку споживається приблизно 13,5 млн т клеїв.

 

Поточне видання дослідження ринку клеїв надає ключову інформацію про попит, виробництво, імпорт та експорт із 2020 року і далі, а також прогнози до 2032 року. Обсяги вказано в тоннах, а доходи – у доларах США та євро. У цьому ринковому звіті окремо розглядаються такі типи клеїв: вінілові, акрилові, поліуретанові, еластомерні та епоксидні, а також інші типи. Дослідження не охоплює герметики, цемент, розчин, фенольні та інші формальдегідні конденсати.

 

Клеї поєднують і захищають
Азіатсько-Тихоокеанський регіон є найбільшим ринком клеїв із часткою приблизно 38,2% світових продажів клеїв, а за ним ідуть Північна Америка та Західна Європа. У Європі в сегменті «папір та упаковка» використовується найбільше клеїв. Проте будівельна галузь є найважливішим ринком збуту в усьому світі: приблизно 27,5% світового споживання клею припадає на покриття стін і підлоги, ремонт і реконструкцію будівель, такі компоненти, як облицювання та панелі, і навіть ізоляційні матеріали. В автомобільній промисловості легкі кузови автомобілів та акумулятори для електромобілів ще більше підвищують попит на клеї; термореактивні композиційні матеріали для лопатей роторів вітряних турбін також склеюються. Проте споживання клею наразі найбільше зростає у сфері застосування «взуття, шкіра та текстиль». Навіть дуже стара технологія кування має конкуренцію: підкови коней все частіше кріпитляться за допомогою суперклею.

 

Дані про сфери застосування клею та технології
Клеї на біологічній основі, які принаймні частково виготовлені з відновлюваної сировини, динамічно розвиваються – і не тільки в спеціальних сферах застосування, таких як етикетки для пляшок або клей для шпалер. Однак традиційна нафтохімічна продукція все ще займає найбільшу частку ринку. Вінілові клеї є найважливішим типом продукції з поточним річним попитом приблизно в 3,95 млн т. Існує широкий вибір клеїв на основі вінілу. Продукти на основі полівінілацетату (ПВА) є одними з найважливіших. Полівініловий спирт (ПВС), виготовлений з полівінілацетату, використовується як клей для пористих матеріалів, таких як папір, картон, дерево, пробка та шкіра. За вініловими виробами йдуть клеї на основі акрилу, поліуретану, еластомерів, епоксидні та інші клеї. Поліуретанові клеї та реактивні клеї зараз переживають найбільше зростання. Клеї на водній основі складають приблизно 46% від загального споживання. Термоплавкі клеї йдуть далеко позаду.

 

Джерело: Ceresana