Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЦІНИ НА ГНУЧКІ ПАКУВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ В ЄВРОПІ

13.03.2024

Попит на гнучкі пакувальні матеріали стабілізується у 2024 році. Flexible Packaging Europe опублікувала дані за IV квартал 2023 року та виявила неоднозначні результати щодо цін на гнучкі пакувальні матеріали.

 

У той час як ціни на HDPE зросли на 7% у порівнянні з попереднім кварталом, а LDPE – на 8% за той самий період, інші результати були більш неоднозначними. Постійно слабкий попит і нестабільна ситуація на Близькому Сході, а також невизначеність навколо війни в Україні негативно вплинули на перспективи на 2024 рік. Трохи знизилася ціна на алюмінієву фольгу товщиною 7 мкм (на 4%). Ціни на односторонній крейдований папір щільністю 60 г/м2 знизилися на 7% порівняно з ІІІ кварталом, тоді як на плівку BOPP товщиною 20 мікрон і PET-плівку товщиною 12 мікрон залишилися без змін. Скромне збільшення на 1% для 15-мікронної плівки BOPA завершує дані на кінець року.

 

Індекс цін на європейському ринку (з оновленням за IV кв. 2023)

Зображення: Flexible Packaging Europe

 

Хоча ціни продовжують знижуватися або стабілізуватися, більшість із них все ще значно перевищують орієнтовну ціну за IV квартал 2020 року. Односторонній крейдований папір 60 г/м2, плівка BOPA 15 мікрон, плівка PET 12 мікрон, HDPE та LDPE загалом залишаються на 30–40% вище від цієї ціни. Контрольний показник і ціни на алюмінієву фольгу залишаються на 60% вищими. Лише 20-мікронні плівки BOPP повертаються до рівня 2020 року і на 13% вище від цієї ціни. Однак усі ці ціни значно нижчі за максимуми середини 2022 року.

 

«Ціни на гнучкі пакувальні матеріали в Європі були неоднозначними в четвертому кварталі. Вони впали як на алюмінієву фольгу, так і на односторонній крейдований папір. Зниження цін на алюмінієву фольгу відбулося в першу чергу через зниження витрат на переробку. Ціни на папір, як правило, залишалися стабільними для малих і середніх клієнтів, тоді як деякі великі покупці погоджувалися на знижки. Ціни на BOPET і BOPP в середньому залишилися стабільними. Оскільки попит стагнував, деякі спроби постачальників підняти ціни були відкинуті. Ціни на BOPA дещо зросли в IV кварталі, головним чином через підвищення цін на смолу PA6. Очікується, що в І кварталі 2024 року споживчий попит залишатиметься низьким. Реорганізація запасів переважно завершена. Ситуація в Червоному морі створює тиск на імпортну сировину, що цілком може підвищити ціни», – каже Сантьяго Кастро (Santiago Castro), старший науковий аналітик відділу плівки та гнучкої упаковки у Wood Mackenzie.

 

Гвідо Ауфденкамп (Guido Aufdenkamp), керуючий директор FPE, додав свої погляди на останні цифри: «Поєднання дуже високих рівнів запасів у ланцюжку постачання та тиску на попит кінцевих споживачів через високу інфляцію не сприяло виробникам гнучкої упаковки та призвело до скорочення поставок у 2023 році. Триває невизначеність через різноманітні конфлікти в Європі та навколо неї та в усьому світі, але очікуєтьсяю. що відновлення європейської економіки, зниження інфляції в більшості регіонів і стабілізація роздрібних продажів матимуть загальний позитивний вплив. Галузь з обережним оптимізмом дивиться у 2024 рік, якщо порівнювати попит на гнучку упаковку з минулим роком».

 

Джерело: Flexible Packaging Europe