Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

НЕДОЛІКИ В ЗАКОНОДАВСТВІ ПРО УПАКОВКУ

08.11.2023

Промисловість виробництва гофрованого картону та упаковки з нього є частиною повсякденного життя споживачів протягом понад 165 років, але обговорення в Європейському парламенті Регламенту щодо упаковки та відходів упаковки ставить під загрозу майбутнє галузі, повідомляється на сайті The Parliament.


Упаковка з гофрокартону використовується та захищає 75% товарів, які транспортуються та доставляються по Європі. З реальним рівнем переробки понад 90%, що дозволяє знову і знову робити нову упаковку. Промисловість гофрокартону є одним з найбільших учасників у Європі, що займається переробкою. Новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки (PPWR) ставить цю галузь під загрозу. З новим фокусом на повторне використання, а не на переробку без реального розгляду того, який варіант є найкращим для навколишнього середовища, суспільства чи економіки, десятиліття роботи ризикують бути зруйнованими.

 

Під час дебатів, в якій взяли участь представники сектору гофрованого картону та члени Європарламенту в Європейському парламенті в Страсбурзі, організованих парламентом, депутат Європарламенту Массіміліано Саліні окреслив ключове питання, пов’язане із законодавством. «Дискусія та переговори йдуть повільно, тому що існує велика дистанція між змістом пропозиції та реальністю», – пояснив він. І він правий. Пропозицію PPWR було внесено до Європейського парламенту в листопаді 2022 року. Кілька комітетів проголосували за свої думки влітку 2023 року, а головний комітет ENVI, як очікується, проведе голосування в жовтні 2023 року.

 

Центральним фактором розриву між змістом пропозиції та реальністю є перехід від переробки до повторного використання. Це обумовлено цілями законодавства, які перейшли з управління відходами на запобігання утворенню відходів. «Ця зміна означає перехід від дискусії про навколишнє середовище до дискусії про спосіб життя», — підкреслив депутат Європарламенту Саліні. Проте ця зміна здається неправильною. Фаді Жмайель, президент FEFCO, Європейської федерації виробників гофрокартону, сказав, що промисловість гофрокартону вже зменшила вагу упаковки на 9% на квадратний метр за останнє десятиліття.

 

Мало того, гофрований картон є повністю циклічною промисловістю. За словами члена Європарламенту Шона Келлі, наявність циркулярної економіки та промисловості «є одним з ідеалів Європи на даний момент». Тому він поставив запитання, чому політики втручаються в справжню циркулярну економіку? Саверіо Майєр, віце-президент FEFCO та генеральний директор Europe Smurfit Kappa, нагадав присутнім, що «гофрокартон зникає з планети, оскільки він біологічно розкладається та не шкодить навколишньому середовищу», якщо він випадково потрапить у природу. Він також додав, що «у своїй початковій оцінці впливу Європейська комісія відзначила картон як матеріал з найбільшим обсягом відходів упаковки, що демонструє важливість упаковки з гофрованого картону для захисту та транспортування товарів.

 

Інша основна проблема законодавства, зосереджена навколо недоліків оцінки впливу. Для члена Європарламенту Келлі ці оцінки впливу необхідні, але наразі вони недостатньо вичерпні. «Оцінки впливу від Європейської комісії розглядають економічні, екологічні та соціальні наслідки, але вони не враховують багато побічних ефектів і небажаних наслідків, включаючи потенційний негатив, пов’язаний з використанням води, збільшенням трафіку, логістикою та впливом на навколишнє середовище.

 

Обговорення пролило світло на деякі з цих ключових побічних ефектів і небажаних наслідків, спричинених PPWR, які були проігноровані в початковій оцінці впливу. Іншим ключовим питанням, яке широко обговорювалося, було зростання виробництва полімерів та відходів. У зв’язку з відомими проблемами, пов’язаними з полімерною упаковкою, депутат Європарламенту Саліні заявив, що «немає сенсу повертатися з картону на полімери». Саверіо закликав аудиторію подумати про сміття, яке вони бачать на пляжі, підкресливши, що більшість із них буде полімерним, а не картонним. За словами Майєра, перехід на полімери для транспортної упаковки призведе до додаткових 8,1 мільярда додаткових полімерних ящиків і контейнерів, які необхідно буде зробити для схем повторного використання. Це призведе до того, що на планета з’явиться на 12 мільярдів тонн більше полімерів.

 

Джерело: The Parliament