Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ПЕРША В ІСТОРІЇ ЄС СЕРТИФІКАЦІЯ УПАКОВКИ «БЕЗ ПОЛІМЕРІВ»

16.11.2023

Британська компанія Notpla, яка виробляє альтернативну полімерній упаковку з морських водоростей для їжі та напоїв, побутової та косметичної продукції, була визнана урядом Нідерландів першою та єдиною упаковкою повністю без полімерів в Нідерландах. Матеріал компанії також є першим, який був підтверджений як такий будь-якою європейською державою після введення Директиви ЄС про одноразові полімери (SUPD) у 2021 році.


Після оголошення Notpla підписала угоду з голландським пакувальником Conpax про розповсюдження упаковки для їжі та напоїв по всьому регіону Бенілюксу.

 

Відповідно до положень SUPD, пластмаси визначаються як матеріали, що складаються з полімерів, хімічно модифікованих та/або синтетично полімеризованих. Деякі одноразові полімерні предмети, такі як столові прибори, тарілки, соломинки та мішалки, полімерні пакети, пакети та обгортки, а також стакани та контейнери з пінополістиролу, були заборонені або вимагали маркування чи податків.

 

З тих пір багато гравців галузі зробили саморегульовані заяви про те, що їх упаковка не містить полімерів, але уряд Нідерландів почав розслідувати такі заяви через свій природоохоронний орган — ILT.

 

ILT разом з Eunomia Research & Consulting протестували тисячі матеріалів протягом дев'яти місяців. Багато з них були продуктами з водно-дисперсійним покриттям, яке містить мікрополімери. Ці покриття зазвичай використовуються як жирозахисні бар'єри на матеріалах на основі волокон.

 

Упаковка Notpla обходить голландський податок на полімери, запроваджений цього року. Notpla використовує натуральні екстракти, що містяться в морських водоростях, без будь-яких хімічних модифікацій і здатні забезпечити жиро- та вологостійкість, необхідні упаковці для харчових продуктів для виконання своєї функції.