Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЛІНІЯ З ВИРОБНИЦТВА R-PET ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

15.02.2024

Поєднавши свої енергоефективні лінії екструзії листів із процесом Kreyenborg IR-CLEAN Super-Clean для переробленого ПЕТФ, MEAF Machines тепер може запропонувати своїм клієнтам економічно ефективну альтернативу для виробництва схваленого FDA/EFSA одношарового листового ПЕТФ для харчових продуктів. Першу екструзійну лінію R-PET, що об’єднує обидва процеси, нещодавно встановили на Pack Klaipėda UAB у Клайпеді (Литва) для виробництва упаковки для м’яса. Лінія без жодних змін також підходить для виробництва поліпропіленових лотків, забезпечуючи клієнту ще більшу гнучкість.


Засноване близько 12 років тому Pack Klaipėda UAB спочатку зосереджувалося на розширених полістирольних контейнерах для їжі на винос. Проте три роки тому компанія вирішила перейти на іншу харчову упаковку, зокрема для м’яса та птиці.

 

«Ми розглянули кілька потенційних постачальників, але виявили, що MEAF має таку саму продуктивність за значно менших площ, ніж пропозиції конкурентів, – говорить Даріус Контрімас (Darius Kontrimas), технічний директор Pack Klaipėda. – Через зростання витрат на енергію енергоефективність займає перше місце в нашому списку, і машини MEAF, мабуть, найкращі в своєму класі, коли справа доходить до цього. Прийнявши рішення, ми були приємно здивовані рівнем підтримки, яку отримали. Будучи новачком у бізнесі екструзії листів, ми мали масу запитань. MEAF відповів на всі й надав нам всю необхідну інформацію та багато іншого».

 

«Ця нова лінія ідеально відповідає сучасній світовій тенденції виробляти дедалі більше матеріалів із 100% вторинної сировини (PCR), такої як пластівці з пляшок, а також працює з іншими термоформованими повторно подрібненими матеріалами, – говорить Роальд де Брюйне (Roald de Bruijne), менеджер із продажу MEAF. – Однак процес має забезпечити належне очищення та дезактивацію, щоб відповідати суворим нормам FDA/EFSA. Це вимагає від переробників значних інвестицій у спеціальне обладнання для модернізації виробництва листів. У MEAF ми віримо, що наше доступне, енергоефективне та гнучке рішення дозволить нашим клієнтам легше перейти на перероблені матеріали».

 

IR-CLEAN® від Kreyenborg спеціально розроблено як економічно ефективне рішення для прямої переробки ПЕТФ-пластівців після споживання для пакування харчових продуктів, поєднуючи кристалізацію та сушіння в одному процесі. Система працює без вакуумної технології та може бути модернізована на існуючих екструзійних лініях. Ефективність процесу очищення була підтверджена листом про незаперечення від Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA), а випробування показали відповідність критеріям Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) щодо використання перероблених матеріалів для прямого використання в упаковці, що контактує з харчовими продуктами.

 

Роальд продовжує: «У MEAF ми вже маємо добру репутацію щодо енергоефективних, доступних і гнучких екструзійних машин. Коли справа доходить до використання R-PET для упаковки, процес «від пляшки до пляшки» є відносно простим, оскільки механічні властивості подрібненого є досить стабільними. Однак процес переробки від лотка до лотка набагато складніший. Тому зараз ми наполегливо працюємо над розробкою компактної установки для підвищення рівня IV, яку можна повністю інтегрувати в нові та існуючі екструзійні лінії. Це додатково підтримає клієнтів у їхньому переході до справжньої циклічності».