Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРАВИЛА КОНТАКТУ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ

24.04.2025

Визначення матеріалів, що контактують із харчовими продуктами, надане Європейським Союзом, включає як пакувальні матеріали для харчових продуктів, так і інші матеріали або компоненти, які, як очікується, контактуватимуть із харчовими продуктами – від персональних кавових машин до комерційного обладнання для обробки харчових продуктів.

 

Є два основні правила ЄС, які стосуються матеріалів, що контактують із харчовими продуктами: Рамковий регламент № 1935/2004 та Регламент належної виробничої практики (GMP) № 2026/2006.

 

Рамковий регламент
Цей регламент щодо упаковки для харчових продуктів детально описує основні правила, серед яких вимога про те, що предмети й матеріали не повинні передавати свої компоненти в їжу в кількостях, які можуть загрожувати здоров’ю людини або призвести до неприйнятної зміни складу, запаху чи смаку їжі.
Сюди входять спеціальні вимоги для деяких матеріалів:
• полімерів (Регламент ЄС 10/2011 та поправки до нього);
• плівок із регенерованої целюлози (Директива 2007/42/ЄC);
• кераміки (Директива 84/500/ЄЕС зі змінами, внесеними Директивою 2005/31/ЄС).

 

А також для деяких окремих речовин:
• BADGE, BFDGE і NOGE (Положення №1895/2005);
• нітрозамінів (Директива 93/11/ЄEC і BADGE, BFDGE і NOGE; Директива 93/11/EEC.

 

Регламент належної виробничої практики (GMP)
Цей регламент визначає загальні вимоги до систем забезпечення якості та контролю, які необхідні для підтвердження відповідності, а також дає деякі конкретніші вказівки щодо використання друкарської фарби та перероблених полімерів.